Geschiedenis Rijsenhout

Rijsenhout is één van de 21 dorpen in de gemeente Haarlemmermeer.  Het grootste en bekendste dorp uit de Haarlemmermeer is Hoofddorp. Tevens is de Haarlemmermeer bekend om Luchthaven Schiphol. De gemeente telt ongeveer 144.500 inwoners, waarvan er ongeveer 4.100 in Rijsenhout wonen.

Aan het eind van de jaren 1950 werd de oude naam Aalsmeerderbuurt-Zuid gewijzigd in Rijsenhout, vernoemd naar een eilandje, Rijschenhout, dat vroeger in de Haarlemmermeer lag. Dit eilandje bestond uit een moerassige, met rijshout bedekte vlakte. Vandaar de naam Rijsenhout.

 

Even terug in de tijd. De Haarlemmermeer bestond vroeger (omstreeks 1400), uit verschillende grote meren tussen Leiden, Amsterdam en Haarlem. In 1472 is er een landstrook weggespoeld tussen het Leidse meer en de Haarlemmermeer. Eilandjes en dorpjes werden hierdoor weggevaagd en er ontstond één groot meer.

In 1840 werd begonnen met het graven van de ringvaart en in 1845 werden de eerste stoomgemalen in gebruik genomen. Na 7 jaar was de Haarlemmermeer doorgepompt. Aanvankelijk ontstonden er 2 dorpen, Hoofddorp en Nieuw Vennep. Na 3 jaar "niemandsland" te zijn, werd de drooggemalen polder, in 1855, officieel de Gemeente Haarlemmermeer. Langzamerhand kwamen er steeds meer dorpen waardoor ook Rijsenhout ontstond.

 

Rijsenhout ligt aan de snelweg A4 en heeft sinds 2014 een eigen afrit.