Proces

Opplanten

Als de tulpenbollen nog twee weken kou nodig hebben, worden ze door ons opgeplant op watertrays. We beginnen met het opplanten van de eerste bollen in november. Deze bollen gaan bloeien in januari. De laatste bollen worden eind maart opgeplant, en bloeien eind april. De... read more

Het opplanten doen we met een opplantmachine voor tulpen op water. De tulpenbollen worden per maat opgeplant, bij elke bolmaat wordt een ander aantal bollen op een watertray geprikt. Dit aantal zit tussen de 96 en 139 bollen per kist van 40 bij 60 centimeter. Op de... read more

Met de hand worden de tulpenbollen, met de punt naar beneden, in de gaten in de matjes gelegd.

De kisten met daarin watertrays worden na gebruik gereinigd, en meteen weer vol geplant.

Op de matjes met daarin de tulpenbollen wordt een kist gelegd met daarin een watertray. De pers op de opplantmachine drukt de pennen van de watertray in de bollen.

De tulpenbollen zitten vastgeprikt op de pennen van de watertray. Hier na worden de kisten opgestapeld, en de watertray afgevuld met water en vloeibare kunstmest. Na het opplanten gaan de tulpenbollen terug naar de klimaatcel.

De pallets met kisten met opgeplante tulpenbollen worden op de derde dag na het opplanten weer uit de klimaatcel gehaald om het water in de kisten te verversen.

Met de refresher wordt het water uit de kisten gehaald, en worden de kisten met nieuw en vers water afgevuld.

Na het verversen gaan opgeplante tulpenbollen voor de resterende 11 dagen weer terug naar de klimaatcel. Ze worden opgeslagen bij 5 graden.

De tulpenbollen gaan nu wortels maken, en de pennen gaan groeien.

Als de koude periode van 14 dagen voltooid is, worden de kisten met opgeplante tulpenbollen weer uit de klimaatcel gehaald.

Het water in de kisten met opgeplante tulpenbollen wordt nog een keer ververst.

Na het verversen van het water worden de kisten met opgeplante tulpenbollen door de robot op de tafels geplaatst, die met de trein naar de juiste plaats in de kas wordt gereden.

De pennen op de tulpenbollen zijn nu ongeveer 5 centimeter.

Preparatie
Opplanten
Groeien
Assortiment
Oogsten
Verwerken
Verpakken
Containertransport