Proces

Preparatie

Mopabloem koopt een groot gedeelte tulpenbollen bij Vido Fleur.

Sinds 2005 hebben we een samenwerkingsverband met Van Bentem Bluefields uit Marknesse in de Noordoostpolder. Van Bentem Bluefields levert ons een gedeelte van de tulpenbollen die we gebruiken om te broeien.

Het grootste voordeel van de samenwerking met Van Bentem Bluefields en Vido fleur is het overleg dat er plaats vindt. De tulpenbollen worden naar onze wensen geteeld en klaar gemaakt. Ze worden bij ons afgeleverd zoals wij het willen hebben.

Nog een voordeel van de samenwerking is de constante kwaliteit van de geleverde tulpenbollen. Elk jaar krijgen we bollen aangeleverd die dezelfde eigenschappen hebben, wij weten dus hoe we de bollen moeten prepareren en behandelen om de beste kwaliteit te krijgen.

De door ons ingekochte tulpenbollen worden buiten geteeld door de bollenteler.

De tulpenbollen worden in juni en juli buiten op het land gerooid

De tulpenbollen worden in juli en augustus, na het oogsten door de bollenteler, bij ons afgeleverd. De kuubkisten met bollen worden voorzien van partijkaartjes. We beginnen meteen met preparen van de bollen in onze klimaatcellen.

De tulpenbollen worden opgeslagen in onze klimaatcellen bij een temperatuur van 20 graden.

Eind juli en begin augustus wordt gekeken of de tulpenbollen het stadium G hebben bereikt. Om te bepalen of de bollen het stadium G hebben bereikt, worden de bollen doorgesneden.

De doorgesneden tulpenbollen worden onder een microscoop bekeken, er wordt gekeken of de bloem binnen in de bol al voldoende ontwikkeld is. Als we van alle tulpenbollen het stadium G weten, gaan we het broeischema maken. Dat doen we met behulp van een computerprogramma.... read more

Elk soort, elke kleur en elke maat heeft een andere periode tussentemperatuur en koubehandeling nodig om tot bloei te komen, en van goede kwaliteit te zijn. Tussentemperatuur is de periode dat de tulpenbollen nog in de warmte staan, nadat ze in stadium G zijn.... read more

Preparatie
Opplanten
Groeien
Assortiment
Oogsten
Verwerken
Verpakken
Containertransport