Proces

Oogsten

In de verwerkingsruimte worden de tulpen met bol en al geplukt. Het op deze manier oogsten van de tulpen heet trekken.

Je trekt de tulp met bol en al letterlijk los van de pennen van de watertray, waar de bollen op vast geprikt staan.

De tulpen worden goed gelegd voor de ontbolmachine. Deze verwijdert de bollen van de tulpen. De bollen worden hierbij kapot gesneden. Vervolgens worden de tulpen gebost.

Omdat we de tulpen rechtstreeks voor de klant klaar maken, varieert het aantal stelen per bos. Het aantal stelen kan variƫren van 7 stuks per bos, tot 18 stuks per bos. Het ligt er net aan wat de klant wenst.

Aan de bovenkant van de bos worden de tulpen gelijk gebost, de onderkant wordt gelijk afgesneden, en er gaan twee elastiekje om de bos, om de bos bij elkaar te houden.

Voor het bossen gebruiken we een Bercomex Furora bosrobot. De bosrobot sorteert de tulpen op rijpte, lengte en kwaliteit. Daarna bost de bosrobot de tulpen op het gewenste aantal per bos.

Hierna worden de bossen met tulpen verpakt in een hoes. Ook het inhoezen gebeurt automatisch. Hier voor hebben we een inhoesrobot.

Om de hoes gaat nog een elastiekje om de hoes op de goede plaats om de bos tulpen te houden.

Na het inhoezen worden de tulpen in emmers gezet, nu zijn ze klaar om gemengd te worden.

We verwerken onze tulpen per kleur. We oogsten bijvoorbeeld eerst alle tulpen van het gele soort, en gaan dan verder met de rode tulpen. De ingehoesde tulpen worden per kleur in een emmer gezet, en in de koelcel bewaard.

Preparatie
Opplanten
Groeien
Assortiment
Oogsten
Verwerken
Verpakken
Containertransport